zaterdag 14 mei 2011

SMB 2 - ASV 3 3-5


Wouter Abrahamse (r) heeft alweer een gambiet uit de hoge hoed getoverd

1. Paul Waenink - Gerben Hendriks ½-½
2. Lars Kurstjens - Remco Gerlich 1-0
3. Dennis Jaheruddin - Ivo van der Gouw ½-½
4. Jeroen Clèrmonts - Kees Sep ½-½
5. Peter Schut - Wouter Abrahamse 0-1
6. Désiré Fassaert - Martin Weijsenfeld ½-½
7. Peter van der Berg - Jan Knuiman 0-1
8. Hans Eshuis - Albert Marks 0-1

ASV 3 lijkt wat voortvarender aan dit duel om des keizers baard begonnen te zijn. Jan Knuiman heeft al een gevaarlijke vrijpion meer tegen Peter van der Berg en ook Wouter Abrahamse kansen, doordat de vijandelijke koning in het midden wordt vastgehouden. Terwijl Jan Knuiman zijn voorsprong heeft vergroot tot drie pionnen vallen de eerste remises. Ivo van der Gouw en Dennis Jaheruddin vochten door tot een toreneindspel met ieder vijf pionnen. Niet veel later nam ook Jeroen Clèrmonts genoegen met remise. Kees Sep had een kwaliteit ingeleverd, maar het loperpaar gaf voldoende compensatie. Met de aanstaande winst van Jan Knuiman en goede stellingen voor Gerben Hendriks (pluspion) en Remco Gerlich (druk op vijandelijke stelling) lijkt winst mogelijk. Eerst komt er nog een puntendeling. In een volkomen gesloten stelling gaan Martin Weijsenfeld en Désiré Fassaert niet tot het gaatje. Dat gebeurt nu eenmaal in een wedstrijd waar geen prijs op het spel staat eerder.

Jan Knuiman brengt zoals verwacht ASV 3 aan de leiding. Gerben Hendriks heeft toch te weinig voordeel van zijn pluspion en hij tekent de vrede met oud-ASV-er Paul Waenink. Het wordt nog spannend. Remco Gerlich probeert met toren en drie pionnen tegen dame en één pion nog iets te doen met zijn vrijpionnen. Het lijkt een kansloze poging. Wouter Abrahamse speelt met een vrijpion op de a-lijn op winst en Albert Marks heeft een paar pionnen meer. Remco Gerlich houdt het al snel na de tijdcontrole voor gezien. Wouter Abrahamse brengt ASV 3 weer op gelijke hoogte.

Intussen zingen geluiden rond dat ASV 3 weer meedoet in de race om promotie. De Toren 3 zou misschien op 4-4 uitkomen en dan zou bij verlies van ASV 4 het derde van de Arnhemmers alsnog kunnen promoveren. Aan Albert Marks de taak om die kans levend te houden. Maar inmiddels is iedereen pessimistisch over de uitslag van zijn wedstrijd dus zeggen de bespiegelingen maar weinig. Door de 4-4 van ASV 4 is de promotiekans verkeken en zal het derde ongetwijfeld zo nu en dan een stekende opmerking van de spelers van het vierde moeten slikken.

Alleen Albert Marks zit nog te spelen. De invaller heeft paard en vier pionnen tegen toren en twee pionnen. Twee verbonden vrijpionnen moeten Hans Eshuis op de knieën krijgen. Of dat gaat lukken, is de vraag. Die vraag wordt snel beantwoord. Albert Marks drukt door en brengt de zege bij ASV 3.

Geen opmerkingen: