zaterdag 14 mei 2011

Het Kasteel - Bennekom 4½-3½



Twan Rutjes (l) tegen Harry Verhoef

1. Willem Blankert - Hotze Hofstra 0-1
2. Willem van Berkel - Martijn Pauw 1-0
3. Wesley van Nie - Eddy de Beule ½-½
4. Hans Quint - Bert Duijker ½-½
5. Caspar Hermeling - Noël Bovens ½-½
6. Mark Agterberg - Wim Thieme 0-1
7. Henk van Kortenhof - Martin Markering 1-0
8. Twan Rutjes - Harry Verhoef 1-0

In deze wedstrijd gebeurde het eerste opvallende feit van de slotronde in de promotieklasse. De mobiel van Harry Verhoef ging af en dat kwam hem op een waarschuwing en een tijdstraf van tien minuten te staan. Na bijna twee uur spelen is er nog weinig tekening in de strijd. Beide teams hebben wel een paar borden waar het iets makkelijker speelt. Deze wedstrijd heeft met alles de primeur, want ook de eerste uitslag valt hier. Caspar Hermeling en Noël Bovens gaan in een gesloten Sicilaan het gevecht niet aan. De vrede wordt tegen drie uur getekend. Intussen heeft Hotze Hofstra de druk op de e-pion van Willem Blankert zodanig opgevoerd, dat die wel eens verloren kan gaan. De Bennekomse kopman heeft inderdaad de pion veroverd en heeft nu een eindspel met een pluspion. Die strijd gaat ongetwijfeld nog lang duren.

Het is enorm spannend een half uur voor de tijdcontrole. Willem van Berkel heeft Martijn Pauw in een enorme tijdnood met bovendien een behoorlijk ingewikkelde stelling. Wesley van Nie voert de druk op de damevleugel flink op en Henk van Kortenhof behoudt zijn gambietpion uit de opening. In het eindspel zal de routinier wel toeslaan. Mark Agterberg heeft remise afgeslagen tegen Wim Thieme, maar niet veel later moet hij twee stukken geven voor een toren. Op de andere borden heerst een soort dynamisch evenwicht. Een spannende tijdnoodfase is begonnen. Daarin is het eerst de beurt aan Wim Thieme. Met zijn lichte stukken laveert hij handig door de vijandelijke stelling naar de winst.

Martijn Pauw (raamkant) ziet zijn tijd teruglopen

Dan toont Het Kasteel de klasse van de ware kampioen. Willem van Berkel pakt door in de tijdnoodfase en brengt Het Kasteel aan de leiding. Twan Rutjes breekt ook door de stelling van Harry Verhoef heen en vervolgens verzilvert Henk van Kortenhof zijn pluspion tegen Martin Markering. Bennekom doet via Hotze Hofstra nog wat terug. Het eindspel is tochnog eenvoudig gewonnen. Hans Quint stelt dan de promotie voor Het Kasteel veilig. De Wijchenaar hield Bert Duijker lang onder druk, maar de Bennekommer bezwijkt niet. Remise. 4-3 voor het Kasteel en daarmee is tenminste de tweede plaats zeker en gelet op de ellende die ASV 4 zich lijkt aan te doen, is zelfs de eerste plaats zeker. Het Kasteel stelt het kampioenschap echter op eigen kracht veilig. Wesley van Nie hield het toreneindspel tegen Eddy de Beule ondanks de pion achterstand remise.

Het Kasteel keert zo in één seizoen terug in de derde klasse. Dat is knap, want de promotieklasse is een zware competitie, ook voor teams die uit de KNSB-competitie degraderen.

Geen opmerkingen: