zaterdag 14 mei 2011

ASV 4 - Velp 4-4


Anne Paul Taal (r) in gepeins verzonken

1. Koen Maassen van den Brink - Jaroslav Liska ½-½
2. Anne Paul Taal - Jan Schadd ½-½
3. Ruud Wille - Hans van Capelleveen ½-½
4. Paul Tulfer - Erika Belle ½-½
5. Tony Hogerhorst - Eric de Winter ½-½
6. Siert Huizinga - Eric Braun 1-0
7. René van Alfen - Jan van Galen ½-½
8. Murat Duman - Erwin Velders 0-1

Na twee uur spelen lijkt ASV 4 op een paar borden kansen te krijgen. Anne Paul Taal heeft tegen Jan Schadd een pion te pakken en zo op het oog is er geen directe compensatie voor de Velpspeler. Op de lagere borden hebben de ASV-ers wat ruimtevoordeel, maar het zal moeten blijken of dat op termijn ook iets gaat opleveren. Rond half vier is de eerste remise een feit. Koen Maassen van den Brink en Jaroslav Liska namen in een ingewikkelde Italiaan geen verder risico. Siert Huizinga heeft onderwijl een flinke aanval opgezet tegen Eric Braun, terwijl Anne Paul Taal pogingen doet de compensatie van Jan Schadd te neutraliseren. Paul Tulfer heeft een pion verspeeld tegen Erika Belle. Tony Hogerhorst heeft een positionele plus, zodat nog steeds een uitslag rond de 4-4 verwacht mag worden.

Anne Paul Taal slaagde er wel in om niet in gevaar te komen, maar de pluspion werd zo nooit iets waard. De remise brengt de stand op 1-1. Bij Ruud Wille en Hans van Capelleveen zat er flinke wat spanning in de stelling. Van Capelleveen was echter wel tevreden met remise en de ASV-er had een half uur minder bedenktijd. Gelet op de grote belangen van ASV 4 mocht hier dus geen risico genomen worden. Tijdens het schudden van de handen is er echter geroezemoes bij bord 5. Siert Huizinga heeft daar een stuk cadeau gekregen van Eric Braun. De eerste zege van de slotronde is daar. ASV 4 kan nu misschien wat meer ontspannen spelen. Daar helpt ook het goede nieuws dat Wageningen 3 met 1-3 aan de leiding gaat tegen De Toren 3 bij. Nu is een gelijkspel al voldoende voor de promotie.

ASV 4 heeft de promotie nu binnen handbereik. Murat Duman is de stelling van Erwin Velders binnengedrongen en heeft een kwaliteit gewonnen. Nu de tijdnoodfase nog doorkomen. Tony Hogerhorst heeft een remiseaanbod op zak. Hij wacht even op de afloop van het duel van Murat Duman. Daar gaat alles mis. Na eerst de kwaliteit verspeeld te hebben, gaat de ASV-er op de 40e zet volledig in de fout. Een trucje kost hem een toren en normaalgesproken de partij.

Murat Duman (r) tegen Erwin Velders toen alles nog goed was

Promotie is ineens ver weg. René van Alfen zal een heel lastig eindspel moeten winnen. Tony Hogerhorst heeft in al het tumult door de tanende tijd het remiseaanbod toch aanvaard. We zijn inmiddels een uur van eindeloos laveren verder en niemand is een steek verder gekomen. Erika Belle wil echter nog geen remise en dus moet ook René van Alfen blijven zoeken naar winstwegen. Om kwart over zes komt er echter witte rook voor ASV 4. Erika Belle ziet het nutteloze van haar pogingen in en biedt nu zelf remise aan. Paul Tulfer accepteert de beloning voor een middag verdedigen in een eindspel met een pion minder. Vervolgens neemt René van Alfen vanzelfsprekend ook genoegen met remise tegen Jan van Galen. 4-4 en de promotie is daar.

lange tijd leek ASV 4 soepel door te stoten naar de derde klasse. In de laatste twee ronden kwam er echter zand in de raderen en ging het ineens heel moeizaam. De spanning zal er zeker een rol bij gespeeld hebben. De promotie kwam er gelukkig toch en dat is op grond van het hele seizoen niet meer dan verdiend.

Geen opmerkingen: