zaterdag 14 mei 2011

De Toren 2 - ZSG 3-5


Rein Visée (r) oogt nog ontspannen in de degradatiestrijd

1. Rein Visée - Bart van Gelder ½-½
2. Vincent Vleeming - Dragan Lukic 0-1
3. Jan Willem van Willigen - Merlijn Donk 0-1
4. Thomas van Nispenrode - Boris de Jonge 0-1
5. Mathieu Roskam - Paul Grooten 0-1
6. Ben McNab - Pascal Jacobs 1-0
7. Fred Beumer - Jan Webbink ½-½
8. Niels Matser - Mohammed Hashemi 1-0

ZSG heeft de sterkst denkbare top opgesteld. Voor De Toren is het dus alle hens aan dek. Aan de lagere borden heeft Ben McNab een pion buitgemaakt. Het is nu de vraag of Pascal Jacobs compensatie krijgt en dat zou best weleens kunnen. Ben McNab zoekt de aanval over de g-lijn. Vooralsnog verdedigt de Zwollenaar slechts. Vincent Vleeming heeft een toren op de 7e rij gekregen en dat geeft prettig spel. En ook Niels Matser heeft met een verre vrijpion op e6 een kansrijke stelling. Voor ZSG begint Merlijn Donk de druk op te voeren tegen Jan Willem van Willigen en lijkt Boris de Jonge makkelijker spel te hebben dan opponent Thomas van Nispenrode.

De eerste puntendeling is een feit bij het ingaan van het vierde uur. Jan Webbink doet geen verdere pogingen de open g-lijn te benutten en gaat in op het remisevoorstel van Fred Beumer. Met nog een kwartier te gaan in de tijdnoodfase wordt de volkomen gelijke stand aan het topbord ook remise gegeven. Aan de staartborden lijken Niels Matser en Ben McNab voor punten te gaan zorgen. Jan Willem van Willigen moet proberen te profiteren van de enorme tijdnood van Merlijn Donk, die in drie minuten nog 18 zetten moet bedenken.

Vincent Vleeming heeft de druk tegen Dragan Lukic niet vast kunnen houden. De Zwollenaar wis zich te bevrijden en creëerde een vrijpion die niet te stoppen was. ZSG pakt zo de leiding. Zoals verwacht brengt Niels Matser de 2-2 op het scorebord.

Niels Matser (r) soeverein op weg naar de winst

Op de resterende borden mag alleen Ben McNab hopen op winst in een toreneindspel met een pluspion. Jan Willem van Willigen heeft ervaren dat Merlijn Donk ook heel snel goede zetten kan doen. Wat rest is een eindspel van toren en drie pionnen voor de Torenaar tegen toren, loper en twee pionnen voor Donk. Thomas van Nispenrode probeert met een verre vrijpion de achterstand van drie pionnen te compenseren en Mathieu Roskam heeft al heel lang toren en paard tegen de dame.

De Toren 2 is de eerste die een gewonnen stelling ook wint. Ben McNab mag best trots zijn op zijn partij, waarin hij steeds een klein voordeel wist vast te houden. De vrijpion besliste het treffen. Er resten echter nog slechts slechte tot verloren stellingen. Degradatie is bijna een feit. ZSG maakt 3-3. Boris de Jonge stopt de vrijpion van Thomas van Nispenrode en met drie pionnen extra is het snel klaar. Ook de twee andere strijders van De Toren 2 moeten buigen. De routiniers uit Arnhem Zuid dalen af naar de eerste klasse.

1 opmerking:

Anoniem zei

super verslag