zaterdag 14 mei 2011

De Toren 3 - Wageningen 3 3½-4½


Frans Hermans (l) tegen Fabio Bravo

1. Fabio Bravo - Frans Hermans 1-0
2. Mees van Osch - Frans Bonnier ½-½
3. Marcella Günther - Bartel Dodeman 0-1
4. Jorick Laan - Jaap Melgers 1-0
5. Catheleijne Sanders - Frans van der Wall 0-1
6. Sjoerd van Willigen - Victoria Naipal ½-½
7. Martijn van Blitterswijk - Marco Otte 0-1
8. Raimond Vastenhout - Co Wiersma ½-½

Wageningen 3 heeft vandaag in de opstelling wat geschoven. Daardoor heeft de degradatiekandidaat het aan de topborden moeilijk. Met name Jorick Laan lijkt aan bord 4 tegen de Wageningse invaller Jaap Melgers wel heel makkelijk de aanval te kunnen kiezen. Aan de staartborden daarentegen hebben de Arnhemmers het moeilijk. Zo leverde Martijn van Blitterswijk twee stukken in tegen toren en pion. Marco Otte lijkt daar de kansen te gaan krijgen.

De verwachte ontwikkelingen zetten zich door. Marco Otte heeft het loperpaar tegen een toren en dat moet uiteindelijk winst gaan brengen. Daar staat tegenover dat Jorick Laan met zijn toren de vijandelijke stelling is binnengedrongen. Ook Mees van Osch lijkt na dameruil tenminste één pion over te houden aan de scherpe Fransman. Frans van der Wall heeft tegen Catheleijne Sanders een pionnetje gesnoept en staat ook veel actiever. De eerste uitslag komt van bord 8. Alle lichte stukken werden geruild door Raimond Vastenhout en Co Wiersma. Het eindspel met zware stukken bood voor beiden geen kansen. Remise dus.

Het zo gevaarlijke vierde uur begint goed voor Wageningen 3. Marco Otte weet zijn materiaalvoordeel tegen Martijn van Blitterswijk te verzilveren. De voorsprong is een feit; nu vasthouden om op eigen kracht in veilige haven te komen. De Toren 3 strijdt nog voor promotie, dus het zal zeker niet vanzelf gaan. Maar voorlopig is het hosanna voor Wageningen 3, want ook Frans van der Wall maakt van een goede stelling een gewonnen stelling. Victoria Naipal en Sjoerd van Willigen hebben intussen een eindspel bereikt met dame en toren. Daar lijkt weinig muziek in te zitten en dat zien de spelers ook in.

Jorick Laan houdt De Toren 3 met een langverwachte zege op Jaap Melgers in de race. Het lastige is nu wel dat ASV 4 aan een gelijkspel genoeg heeft om De Toren 3 voor te blijven en om Het Kasteel nog in te halen is de hulp van Bennekom nodig. Fabio Bravo zorgt intussen voor 3-3. De kopman van de Torenjeugd opende de stelling en won vervolgens met een penning een stuk.

De spanning is groot. Mees van Osch heeft in het eindspel nog steeds een pluspion en zal wel gaan winnen van Frans Bonnier en intussen heeft Marcella Günher zich ook bevrijd.

Mees van Osch (r) in de tijdnoodfase

Winst zou De Toren 3 weleens in de KNSB-competitie kunnen brengen, want ASV 4 heeft meer kans op verlies dan op de benodigde 4-4. Voor Wageningen 3 gelden andere belangen. ZSG lijkt hen de helpende hand toe te steken, want een 5-3 zege voor ZSG lijkt aanstaande. Dan is De Toren 2 het kind van de rekening.

Na de nederlaag van De Toren 2 is de spanning eraf voor Wageningen 3. Toch blijven de mannen knokken voor een goed resultaat. Frans Bonnier profiteerde van een foutje van Mees van Osch en heeft ineens een pion meer. Ook Bartel Dodeman maakte het Marcella Günther behoorlijk lastig. Er staat nu een spannende stelling op het bord met een pluspion voor Bartel Dodeman, maar voorlopig gaat het nog niet om de pionnen. In een ingewikkelde stelling is de Wageninger gehaaider en Bartel Dodeman brengt Marcella Günther de eerste nederlaag van dit seizoen toe. Haar score van 7 uit 9 blijft natuurlijk ongelofelijk knap. Als de zes uur bijna op zijn dan is ok het laatste duel afgelopen. Mees van Osch en Frans Bonnier delen het punt, waardoor Wageningen 3 op eigen kracht in de promotieklasse is gebleven.

Geen opmerkingen: