zaterdag 28 april 2007

Felicitaties gaan naar PION 2!


ASV 4 heeft de grote kans op promotie in het rechtstreekse duel met concurrent PION 2 niet benut. Uiteindelijk wonnen de Groesbekers het slechte duel met 3-5. De slotronde in Apeldoorn was er een zoals het ooit bedoeld was. In alle wedstrijden was het spannend. En uiteindelijk waren ASV 4 en Wageningen 3 de teams die teleurgesteld afdropen. Wageningen 3 had tot kort voor middernacht kans op handhaving ten koste van de reserves van De Toren, terwijl ASV 4 als gezegd de titel verspeelde. Dat alles gebeurde in een door De Schaakmaat perfect georganiseerde slotronde.

Na zo’n kleine drie uur spelen waren er vier partijen in remise geĆ«indigd. Misschien was dat al een slecht voorteken, want daarmee zijn fouten nu eenmaal eerder noodlottig. Erika Belle tekende met zwart al na een uur de vrede. Vervolgens kwamen er drie remisevoorstellen tegelijk. Siert Huizinga en Erik Wille hadden in een eindspel geen winstkansen en dus was hun remise logisch. Erik Wille verzuimde overigens kort voor het eindspel een pion te winnen. En dat nog wel met een stukoffer. Gerben Hendriks nam hierna in iets betere positie remise, maar gelet op de andere borden was ook dat een logische keuze. Kansen waren er namelijk voor Murat Duman en Jan Knuiman, terwijl Anne Paul Taal en Robert Naasz gezonde stellingen hadden.

Nog geen minuut later ging het mis. Murat Duman blunderde in een eindspel met twee pluspionnen en verloor de dame tegen een toren. In het vervolg maakte Murat het Martin van Wettum nog flink lastig. In zijn zenuwen tastte ook de speler van PION 2 mis. Na een vingerfout leverde de Groesbeker een volle dame in. In een ingewikkelde stelling leek ook Jan Knuiman winstkansen te krijgen. Het werd hem echter te moeilijk. Na een slechte zet sloeg Wim Gielen meteen toe. 3-3 met nog twee witte partijen te gaan. Het leed was echter nog niet geleden.

Robert Naasz had in een gelijkopgaand gevecht tenminste gelijkspel en Anne Paul Taal had een miniscuul voordeeltje, maar belangrijker een flinke tijdvoorsprong. Robert Naasz kreeg echter een enorme schaakblindheid, waarbij hij overzag dat hij nog een loper had, die hem tot twee keer toe materiaalwinst had kunnen brengen. De weg die Robert Naasz koos, kostte echter een stuk en voor een knappe matschwindle kwam de ASV-er juist een zet tekort. De druk kwam nu volledig bij Anne Paul Taal te liggen.

De aanknopingspunten waren gering en dus moest onze captain door de muur heen. Dat lukte deels, maar door de slechte positie van de dame ging Anne Paul in de counter zelf mat. Droefenis alom. En toch kunnen we terugzien op een mooi seizoen met vaak goede overwinningen en vooral ook veel plezier. En nu eerst nog maar even afwachten of UVS zich wellicht weet te handhaven in de derde klasse KNSB. In dat geval promoveert namelijk ook de beste nummer twee uit de eerste klasse. En dat zou best eens ASV 4 kunnen zijn. Of zou Voorst vanavond ook nog eens met 8-0 van Pallas gewonnen hebben? En dat laatste is niet gebeurd. Voorst bleef op 4-4 steken, zodat ASV 4 definitief in de herkansing zit. Dus vanaf nu duimen we met zijn allen voor UVS!

ASV 4 – PION 2 3-5
1. Erik Wille – Jasper Bons 0,5-0,5
2. Jan Knuiman – Wim Gielen 0-1
3. Erika Belle – Arno Arents 0,5-0,5
4. Gerben Hendriks – Jo de Valk 0,5-0,5
5. Siert Huizinga – Jack Janssen 0,5-0,5
6. Anne Paul Taal – Ronald Zollinger 0-1
7. Murat Duman – Martin van Wettum 1-0
8. Robert Naasz – Michel Auwens 0-1

Geen opmerkingen: