zondag 18 september 2011

ASV 2 opent seizoen met zege op Paul Keres 3

ASV 2 is het seizoen goed gestart. Na een goede begin tegen Paul Keres 3 ging er op een paar borden echter wat mis, waardoor het spannender werd dan de bedoeling was.

ASV 2 kwam rond de eerste tijdcontrole op een 3-0 voorsprong. Captain Frank Schleipfenbauer gaf het goede voorbeeld. Opponent Klaas Veldhuisen miste de weg naar pionwinst, waarna de Arnhemse captain zich kon bevrijden. Een paard van de Utrechter kwam buitenspel te staan, waarna Frank Schleipfenbauer via de c-lijn binnen kon dringen en winnen. Martijn Boele toonde aan dat een pionoffer van Kees Vreeken een misser was. De ASV-er bevrijdde zich slim en wikkelde af naar een gewonnen toreneindspel. Invaller Vincent de Jong won in de opening een pion tegen Rolf Dijksterhuis. De Utrechtse invaller kwam vervolgens met een incorrect stukoffer, waarna de Arnhemse zege slechts een kwestie van tijd was.

Paul Keres 3 kreeg vervolgens het eerste punt in de schoot geworpen. Sander Berkhout blunderde twee keer goede stelling weg en verloor ergens een pion tegen Bas Peeters. In het toreneindspel ging er een tweede pion af en was het snel klaar. Koert van Bemmel herstelde het verschil van drie. De pas vader geworden ASV-er had tegen Paul van der Kooij een eindspel dat hij niet kon verliezen, maar misschien wel kon winnen. Toen de tijdnood doorstaan was, bleek Koert van Bemmel goed thuis in het eindspel: 4-1.

Hierna nam Paul Keres 3 het initiatief over. Koen Maassen van den Brink kwam tegen Ronald Gouma in een stelling terecht met ongelijke lopers. Echter helaas waren de lopers niet alleen ongelijk van kleur. De loper van Ronald Gouma deed mee in de aanval, terwijl die van de ASV-er slechts kon verdedigen. Het duurde dan ook niet meer lang voordat beslissend materiaal verloren ging. Ook bij Pascal Losekoot ging het mis. Na pionverlies tegen Colijn Wakkee verslechterde de stelling van de ASV-er steeds verder. Na stukverlies lukte het nog bijna om een eindspel van toren tegen toren en paard te bereiken, maar toen ook dat niet lukte was het 4-3. Sjoerd van
Roosmalen stond aanvankelijk goed tegen Simon Kronemeijer. Enkele mindere zetten zorgden voor problemen. Simon Kronemeijer deed in een moeilijke stelling alleen maar goede zetten, zodat het gelijkspel aanstaande leek. Twee vrijpionnen stormden naar voren en leken Sjoerd van Roosmalen te gaan vloeren. Handig omzeilde de Utrechter de eerste eeuwig schaakvallen. Echter Sjoerd van Roosmalen wist heel ingenieus toch nog een laatste eeuwig schaakvariantje in te bouwen en haalde daarmee de puntendeling en voor het team de gehoopte winst binnen.

Geen opmerkingen: