zondag 10 februari 2008

ASV 4 verslikt zich in tijdnood tegen Schaakstad Apeldoorn 4

Het was een prachtige schaakzaterdag in Apeldoorn. Met vier wedstrijden in één ruimte was het vertrouwd voor ASV 4. De wedstrijd tegen de routiniers van Schaakstad Apeldoorn 4 ging lang gelijk op. Steeds hing de uitslag rond de 4-4. Toch leek ASV 4 er met de buit vandoor te gaan. Na een interessante remise van Gerben Hendriks tegen Remco Pihlajamaa kwam ASV 4 op voorsprong. Erika Belle maakte een kwaliteit buit en won vervolgens overtuigend van Wim Sanders.

Een meevaller was de winst van Erik Wille. Een slechte paardzet in de opening bleef de ASV-er achtervolgen. Na stukverlies volgde een hectische tijdnoodfase. Robert Verkruissen probeerde het duel nog voor de veertigste zet te winnen. Een torenoffer klopte niet en toen ook nog een winst in één gemist werd, ging het punt naar Erik Wille.
Murat Duman bracht ASV 4 op ½-3½. Na een voorzichtige opbouw kreeg Murat Duman in de overgang naar het eindspel kansen. Jan den Besten ging meer en meer tijd gebruiken en overschreed tenslotte de tijd. Hierna keerden de kansen. Tegen de 40e zet miste ASV 4 op een paar borden de goede voortzettingen. Siert Huizinga zag in die fase een sterk paard van Johan Engelen zijn stelling binnen huppelen. Na pionverlies ging Siert Huizinga onderuit. Anne Paul Taal en Paul Schoenmakers misten wel de beste zetten. Eerst sloot Paul Schoenmakers tegen René Nijland de terugweg voor zijn toren af. De Apeldoorner kon daardoor met een vrijpion doorlopen. Anne Paul Taal blunderde in gewonnen positie op de 40e zet een stuk weg.
In het eindspel van paard en drie pionnen tegen toren en drie pionnen bleef Anne Paul Taal kansloos. Bijan Zahmat slaagde er niet in om een punt veilig te stellen voor ASV 4. In een eindspel met een pion meer raakte Bijan Zahmat door een vijandelijke vrijpion in de verdrukking. Te passief spel werd tenslotte afgestraft door Nico Olivier.

Geen opmerkingen: